X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Eigendomsrechten

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-02-2009
Auteur: Normyo
We hebben in Nederland behoorlijk wat rechten. Helaas zijn het bijna allemaal passieve rechten. Je moet er dus iets voor doen om ze te krijgen. Neem bijvoorbeeld het product- en ideerecht, of het portretrecht en auteursrecht. Als je niet op de inbreuk van je recht reageert, bestaat je recht niet.

Octrooirecht

Zodra je een nieuw product bedenkt, dat nog niemand anders heeft bedacht, mag je octrooi aanvragen. Als het octrooi wordt toegekend, dan mag je twintig jaar lang iedereen, die jou product namaakt en probeert te verkopen voor de rechter brengen om je recht te krijgen. Overigens mag je natuurlijk ook een contract met de ander aangaan over het gebruik van je octrooi.

Octrooi recht is dus een mooie manier voor advocaten om geld te verdienen, want wie heeft als productontwikkelaar nu de tijd om achter zijn recht aan te gaan.

Overigens betekent octrooi recht niet, dat als iemand een product maakt, dat hetzelfde resultaat levert als jouw product, maar op een volkomen andere manier, dat je dan een poot hebt om op te staan. Het gaat namelijk niet om het resultaat, maar om het product. Daarom kun je maar beter samen met je advocaat een goede strategie bedenken, om zoveel mogelijk te verdienen aan het verkopen van je product aan derden.

Auteursrecht

Hoewel dit lijkt op het octrooirecht, is het toch niet hetzelfde. Auteursrecht heb je vanzelf, dit is ťťn van de weinige actieve rechten in het Nederlandse recht. Daarnaast is het je eigendom vanaf het moment, dat iets openbaar is, tot 70 jaar na je dood. Zodra je iets hebt geschreven of getekend of geschilderd of gefotografeerd of gefilmd, bezit je het auteursrecht. Dit recht kun je vervolgens aan anderen geven of verkopen. Overigens betekent auteursrecht niet hetzelfde als de morele rechten of portretrecht. Zo blijft het morele recht altijd eigendom van de auteur en dit kan ook niet worden afgekocht. De auteur van een stuk kan dus altijd een veto uitspreken over het gebruik van wat hij gemaakt heeft. In het voorbeeld van een artikel op Infoyo, zou dat bijvoorbeeld het recht zijn om te protesteren tegen het publiceren van een artikel in een tijdschrift.

Voor het portretrecht geldt, dat degene van wie het gezicht is, altijd het recht heeft om te bepalen wat er met het portret gebeurt. Aan het portretrecht zitten wel enkele beperkingen. Bijvoorbeeld als het publiceren van het portret je privacy niet aantast, omdat alleen jij jezelf kunt herkennen. Of als het publiceren van je portret in het belang is van de persvrijheid en nieuwsgaring. Of als jij met honderd andere mensen op de foto staat en dus verdwijnt in de massa.

Overigens geldt bij zowel het portret als het auteursrecht, de vrijheid voor eigen gebruik. Ik kan dus niet iemand van inbreuk op mijn auteursrecht aanklagen, als hij of zij mijn teksten alleen binnenskamers gebruikt en met niemand deelt. En er geldt het citaatrecht, het recht om te citeren, zodat inzicht gegeven kan worden in een artikel, met als doel het artikel te beoordelen of becommentariŽren. Het citaatrecht stelt echter duidelijk, dat je een beperkte hoeveelheid tekst mag citeren, die relevant is. Het gaat dan om reken op maximaal 200 woorden per hoofdstuk of pagina afhankelijk van de lettergrootte natuurlijk en tekstdichtheid. Zodra je meer tekst gaat citeren, dan kun je je gaan afvragen of er niet gewoon sprake is van plagiaat en pagina vulling. Maar als jij een goede motivatie kunt geven voor de noodzaak om een halve bladzijde te citeren, dan zal de rechter daar natuurlijk zeker naar luisteren. Bijvoorbeeld dat de essentie van je kritiek en het boek in die halve pagina zit.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl