X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Wat is nou het verschil tussen een programma en een project?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +8 )
  Slecht artikel ( -2 )
RSS van ReneW ReneW Auteur op infoyo sinds
11 December 2008


Bekijk het profiel van ReneW
Datum: 11-12-2008
Auteur: ReneW
Het is niet makkelijk om onderscheid te kunnen maken tussen een project en een programma. Het wordt nog lastiger als ook het begrip project portfolios gebruikt wordt. In dit artikel zal ik proberen kort uit te leggen wat het verschil tussen deze begrippen is. De kennis voor dit artikel heb ik opgedaan tijdens mijn cursussen voor Prince2 en MSP.

Wat is een programma?

Wat is een programma? Een programma is een tijdelijke, flexibele organisatie die is opgericht om overzicht te houden over een set van aan elkaar gerelateerde projecten en deze te coŲrdineren en daar waar nodig is bij te sturen. Het resultaat van het programma is het opleveren van gewenste uitkomsten die bijdragen aan de strategische doelstellingen van een bedrijf. De levensduur van een programma beslaat al gauw meerdere jaren. Een methode voor programmamanagement is "Managing Successful Programmes" of ook wel MSP genoemd.

Wat is een project?

Wat is een project? Een project is ook een tijdelijke, flexibele organisatie maar gericht op het opleveren van producten die mogelijk, maar niet noodzakelijk, bijdragen aan de gewenste uitkomsten van een programma. Een projectorganisatie kent veelal een kortere levensduur. De op te leveren producten zijn gekoppeld aan een specifieke 'business case' (zakelijke rechtvaardiging). Een bekende projectmanagement methode is Projects IN Controlled Environment 2, afgekort Prince2 geheten.

Wat is dan het verschil?

Wat is dan het verschil? Het verschil is kort uit te leggen:
  1. Een programma is veelal gericht op een strategische bedrijfsdoelstelling, terwijl een project meer gericht is op het opleveren van producten binnen een eigen Business Case.
  2. Een programma kent geen strak gedefinieerde producten die opgeleverde moeten worden, maar is meer gericht op een verandering binnen een organisatie. Het programma heeft daarbij een duidelijke positieve visie over de gewenste verandering en het bijbehorende traject. Een project is juist productgericht en praat in duidelijke mijlpalen en oplever momenten.
Tot slot. Hoe je een project of programma ook noemt, je moet altijd goed afstemmen met de opdrachtgever van een project/programma om vast te stellen wat nu de gewenste verandering is aangebracht moet worden in de organisatie. Betreft het alleen het opleveren van een product dan praat je over een project. Praat je over het toevoegen van mogelijkheden in een organisatie, met bijbehorende proces-, organisatorische, technische en informatiegerelateerde wijzigingen dan praten we over een programma.

Tot de volgende keer.

Reacties op dit artikel
Joost, 2011-01-15
( +1 )

Bedankt Helemaal helder
Rejo, 2011-01-21
( +1 )

Bedankt! Helemaal lekker!
Wout nijland, 2014-03-16
( 0 )

Ook bedankt, helemaal goed
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl