X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Groepen zonder leiders

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
Volgens leiders zal het nooit kunnen, groepen zonder leiders. Maar de vraag is maar wat zie je als leider? Is iemand een leider omdat hij zegt welke kant het op moet en dat iedere keer doet, als er van richting verandert moet worden? Of is iemand leider, omdat hij of zij op dat moment het beste weet hoe iets opgelost moet worden?

Leiders nu

Op dit moment zijn leiders mensen, die het hele jaar niets anders doen dan voor alle leden van hun groep beslissen. En vervolgens doet de groep wat nodig is om het door de leider gekozen doel te realiseren.

Niet voor niets dat leiders van organisaties, tegenwoordig allerlei opleidingen krijgen om hun de vaardigheden te geven om hun omgeving te begrijpen. Zelfs voorzitters van besturen van voetbal verenigingen kunnen trainingen volgen om zo goed mogelijk voorzitter te worden.

De gedachtengang achter deze toestand is, dat groepen niet zonder leider kunnen. En dat groepen zonder leiders verloren zijn en gedoemd om te verdwalen in de dichte jungle van de huidige maatschappelijke complexiteit. Daar komt bij, dat als iemand geen ervaring heeft met leidinggeven, dan kan hij niet beslissen welke kant het moet opgaan. Maar er is geen enkel bewijs voor deze gedachtengang. Nog erger zelfs, het zou niet te bewijzen zijn.

Wat overigens wel te bewijzen is, is dat groepen die een goede verdeling van kennis, vaardigheden en taken kennen het beter doen, dan groepen met een monogame samenstelling.

Groepen

Het belangrijkste wat mensen schijnen nodig te hebben om samen te kunnen werken is een gezamenlijk doel. Zo zie je groepen mensen in een rampsituatie zonder problemen samenwerken als ze daartoe tenminste de middelen heben. Zo zie je ook groepen mensen samenwerken, die kortstondig hetzelfde doel hebben. Zo bestaan er tegenwoordig bijvoorbeeld van tijd tot tijd ad hoc netwerken.

Dus groepen mensen kunnen heel goed zonder leider, die scant in welke richting ze willen gaan. Het punt is alleen, dat het niet meer mag.

Verboden groepen

Ad hoc samenwerking binnen groepen door mensen, wordt niet gewaardeerd door groepen met leiders. De belangrijkste reden is natuurlijk, dat ze een slecht voorbeeld zijn voor de groepsleden van de leider. Er ontstaat namelijk bewijs, dat mensen geen leider nodig hebben, alleen een doel om samen te werken.

Niet voor niets zijn het leiders, die roepen dat leiders geboren worden en dan gaat het vooral om leiders die veel te verliezen hebben als ze hun positie verliezen.

Dus iedere groep zonder leider, moet geholpen worden te mislukken. En dat doe je nog altijd het beste door vooral te wijzen op alle groepen die zonder leider mislukten. Waarbij je angstvallig de mislukte groepen met leiders verzwijgt. En er zijn nog altijd meer bewijzen van groepen met leiders, die zijn mislukt, dan dat er groepen met een duidelijk doel, maar zonder leider, zijn mislukt.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl