X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Waarom leidinggevenden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 12-01-2009
Auteur: Normyo
Eigenlijk moet deze titel natuurlijk zijn: Waarom zijn er leidinggevenden? Maar gelukkig hoef je in een titel niet de regels van de grammatica te volgen. Maar dan blijft mijn vraag nog steeds: Waarom zijn er leidinggevenden?

Een paar antwoord

Het meeste gegeven antwoord zal zijn: iemand moet leidinggeven, anders wordt het een chaos. Dit antwoord wordt overigens gegeven, zonder dat er ook maar ooit iemand iets geprobeerd heeft zonder een leider in een groep. Het is zelfs zo erg, dat als iemand dit voorstel doet, dat alle aanwezige groepsleden, dit antwoord beginnen te roepen.

Een ander antwoord zal zijn: In de natuur komen leiders ook voor. Vaak wordt daarbij verwezen naar dieren die in groepen leven. En dan wordt er vaak ook nog eens alleen naar groepen verwezen waar alleen mannen als leider voorkomen. Maar er wordt bijvoorbeeld aan voorbij gegaan, dat er massa's groepen in het dierenrijk zijn die het heel goed zonder leider doen. En dat er nog veel meer dieren zijn, die solitair leven. En dat er zelfs groepen zijn, die eigenlijk helemaal geen leider hebben, alleen maar een doel. Zo hebben mieren misschien wel een koningin, maar dat is omdat wij het zo noemen. Eigenlijk hebben mieren nesten een broedmoeder en is hun doel eten verzamelen voor het broedsel en zichzelf. Als je goed gaat kijken, dan blijken er meer groepen in het dierenrijk te zijn, die zonder leider leven, dan groepen met een leider.

Weer een ander antwoord is: Zo heeft god het bedoeld. Dit antwoord wordt vaak gegeven in religieuze organisaties. Maar vervolgens wordt er geen verklaring voor het antwoord gegeven. Het moet voldoende zijn, dat een onbekende, onzichtbare, misschien zelfs wel helemaal niet bestaande macht deze uitspraak doet.

Een wetenschappelijk antwoord is: Mensen zijn sociale dieren en sociale dieren, neigen automatisch tot het creŽren van leiders binnen hun groep. Vervolgens wordt niet gedefinieerd hoe het komt dat groepen tot leiderschapsrollen komen. De constatering dat groepen het doen is voldoende. Daarbij wordt dan overigens niet gekeken naar groepen die het eigenlijk zonder leider doen of waar het leiderschap voortdurend van lid wisselt. Dat wordt niet als leiderschap gezien.

Mijn antwoord

Ik denk dat menselijke groepen leiders kennen, omdat we ooit in een verveleden sterke mannen nodig hadden om ons te beschermen. Om die bescherming optimaal te houden, krijgen deze sterke mannen het beste voedsel en mochten ze als eerste kiezen met welke vrouwen ze mochten paren. Het nadeel voor de sterke mannen was wel, dat ze ook als eerste het gevaar tegemoet dienden te treden en dus de meeste kans maakten om vroegtijdig te overlijden. Gelukkig hoefden ze dat niet alleen te doen, want ze waren natuurlijk niet de enige mannen. Dus eigenlijk was er gewoon sprake van werkverdeling. Sterke mannen beschermen de groep en zwakke mannen begeleiden de kwetsbare groepsleden uit de gevaren zone om zo de groep te beschermen. De werkelijke macht binnen dit soort groepen, lag dan vaak bij de oudste vrouw, omdat zij de meeste kennis en dus wijsheid had. Waardoor zij de juiste beslissingen kon nemen voor de groep. Zij wist hoe je gevaarlijke situaties moest vermijden en waar je die gevaarlijke situaties vond.

Dit gedrag is in de loop van de tijd gelegaliseerd in de vorm van regels en afspraken. Waarbij sterke mannen verplicht waren om zwakke kwetsbare groepsleden te beschermen, tegen de beloning van het recht op het beste voedsel en als eerste beslissingen te mogen nemen. De werkelijke macht lag echter nog steeds bij wijze mannen en vrouwen, die op de achtergrond raadgaven.

De volgende stap in onze ontwikkeling, was dat we de industrie uitvonden. We konden nog steeds in groepen werken, maar we hadden geen adviseurs meer nodig om de beste beslissingen voor de groep te nemen. We hadden adviseurs nodig om de beste beslissing voor de eigenaars van de industrie te nemen. De groepsleiders werden niets meer dan uitvoerders van opdrachten en melders van problemen. Zodat de eigenaar kon beslissen hoe hij het probleem wilde oplossen, met de minste problemen voor hemzelf.

Dit is wat wij tegenwoordig kennen als het gaat om leiders. Af en toe zit er tussen deze groep leiders een wolf in schaapskleren. Maar veel vaker zijn het gewoon schapen die gepromoveerd zijn tot leider. Niet door de groep, maar door iemand die boven de groep staat. En die iemand heeft geen enkel belang bij het belang van de groep, want de groep dient slechts zijn belang, namelijk veel geld verdienen.

Eigenlijk kun je dus tot de conclusie komen, dat er helemaal geen leiders meer bestaan. Behalve als ze door een groep zijn gekozen en een directe relatie hebben met de doelen van de groep. Maar hoe vaak komt dat tegenwoordig nog voor?

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl