X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De bonus als extra beloning

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+3
  Goed artikel ( +3 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Serge Serge Auteur op infoyo sinds
11 Januari 2009


Bekijk het profiel van Serge
Datum: 11-02-2009
Auteur: Serge
Bonus, het meest verfoeide woord van 2008. Is de bonus als extra beloning in tijden van financiŽle crisis wel verantwoord?

Excessieve stijging van bonussen

Excessieve stijging van bonussen Bonus komt van het Latijnse woord "goed". In sommige talen is het synoniem voor zoetigheid. Bonussen vormen thans het grootste bestanddeel van het salaris dat leden van Raden van Bestuur jaarlijks opstrijken. Ze zijn excessief gestegen en maken soms meer dan de helft van het salaris uit.

Bonussen in de vorm van aandelenopties

Twintig jaar geleden waren dergelijke bonuspraktijken nog onbekend. De salarissen werden kontractueel vastgelegd. Slechts in uitzonderingsgevallen, wanneer de zaken uitzonderlijk goed gingen, was er sprake van een suppletie.

Het bonus-systeem is trouwens een Amerikaanse uitvinding. Voor de eerste keer werd het in de jaren 90 toegepast door het Disney-concern (Mickey Mouse). Hun jarenlange baas Michael Eisner had een vast jaarsalaris van 800.000 dollar. In 1997 incasseerde hij echter in totaal 507 miljoen dollar, onder andere met bonussen in de vorm van aandelenopties, die hij aan de beurs kon verzilveren.

Bonussen prestatie-gerelateerde extra betalingen

Zoiets sprak zich natuurlijk ook in Europa rond, waar het Amerikaanse systeem geleidelijk werd gekopieerd, zij het in iets mildere vorm. Nemen we als voorbeeld de bestuurders van de 30 grootste Duitse industiebedrijven die in Frankfurt aan de beurs worden verhandeld. De salarissen van deze 30 topmanagers zijn in 20 jaar tijd met ongeveer 650 procent gestegen. Nagenoeg de helft van deze mega-groei was afkomstig van prestatie-gerelateerde extra betalingen, bonussen derhalve. Daar kan een normale uurloner alleen maar wit van woede bij worden. Diens loon of salaris is in dezelfde periode immers net niet verdubbeld. Een stijging van minder dan 100 procent derhalve.

Bonussen en aftopping topsalarissen een politiek item

De politiek probeert meer en meer de excessieve salarissen van topmanagers aan banden te leggen. Voor bankmanagers bijvoorbeeld is in actuele reddingsplannen al een jaarplafond voorzien. Maar dat geldt alleen voor diť banken die om staatssteun hebben verzocht.

De verwachting is dat het item 'bonussen en aftopping van topsalarissen' tijdens komende verkiezingscampagnes wel eens een doorslaggevende rol kan gaan spelen. Wie bonussen veroordeelt kan eerder op bijval van de kiezer rekenen dan degene die deze als een noodzakelijk bestanddeel van een vrije marktwerking verdedigt.

Amerikaanse hebzucht blijft, ondanks economische crisis

Overigens kunnen de Amerikanen hun hebzucht ondanks de financiŽle en economische crisis nog steeds niet beteugelen, zoals het voorbeeld van de New Yorkse investeringsbank Goldman Sachs illustreert. Voor het jaar 2008 wilde deze bank haar 440 partners een mega-bonus onder de kerstboom leggen: voor elk 3,8 miljoen euro. In totaal had Goldman Sachs in 2008 voor 8,8 miljard euro aan salarissen en bonussen uitgetrokken.

Reacties op dit artikel
Normyo, 2009-02-11
( +4 )

Dat is natuurlijk het nadeel van bonussen. Als het jarenlang goed gaat, dan gaan mensen ze verwachten. En als mensen ze verwachten, dan gaan ze zich er naar gedragen. Wordt hun verwachting bewaarheid, dan blijven ze zitten tot volgend jaar om te kijken of ze weer een bonus krijgen. Worden ze teleurgesteld in hun verwachting, dan gaan ze kijken of ze ergens anders wel een bonus kunnen krijgen.

De zwakte in het systeem is dus de angst van de werkgever, om goede mensen te verliezen. Ten eerste komt dat natuurlijk, omdat er niet goed wordt opgeleid en ten tweede omdat er geen zicht is op wie goede opvolgers zouden zijn. Dat betekent automatisch, dat ik er alles aan moet doen om mensen binnenshuis te houden. Ten derde ontstaat die angst, omdat de mensen die de beloningen toekennen, hun eigen baan willen garanderen. Daarvoor moeten ze goede mensen in dienst hebben, die de plannen die ze bedenken kunnen realiseren. Het hele zooitje is dus tot elkaar veroordeeld en veroordeeld tot het betalen van bonussen om te voorkomen dat hun wereldje in elkaar stort. Ze vergeten alleen, dat hun wereldje niet echt bestaat, hij bestaat alleen in hun hoofd. Ze willen alleen niet geconfronteerd worden met de werkelijkheid en bezitten helaas de macht om die werkelijkheid buiten de deur te houden.

Wat ze echter vergeten, is dat hun klanten op een bepaald moment zich gaan afvragen, hoe het komt dat hun vermogen niet groeit en dat van hun bankier wel. Zodra hun klanten dat bewust worden, zullen ze een bankier gaan zoeken die hun groei beloofd tegen minimale kosten. Of een vermogensgroei gelijk aan dat van de bankier. En dan helpt geen enkele strategie, want als je klant eenmaal weg is, komt hij alleen terug tegen dezelfde of betere voorwaarden voor hemzelf, als die hij krijgt bij de bank waar hij naar vertrokken is.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl