X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Belbin en groepen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-02-2009
Auteur: Normyo
In de jaren zestig en zeventig heeft het werk van Meredith Belbin over groepen veel stof doen opwaaien. Belbin bewees, dat het voor bedrijven zinvol was om als het ging om het samenstellen van projectgroepen een gemengd gezelschap bij elkaar te brengen. Tot die tijd was het eigenlijk niet precies duidelijk, waarom sommige groepen wel succesvol waren en andere niet.

Groepssamenstelling

Belbin had tijdens zijn onderzoek naar succesvolle groepen vastgesteld, dat een groep tenminste negen rollen moet vervullen om tot succes te komen. Dat betekent niet dat er negen groepsleden moeten zijn. Uit ander onderzoek blijkt namelijk dat groepen het meest effectief zijn als er tenminste vier leden en maximaal tien leden aanwezig zijn.

Belbin's onderzoek bewijst namelijk ook, dat veel mensen instaat zijn tenminste twee groepsrollen uit te oefenen. Waarbij ťťn van de rollen sterker beheerst wordt dan de andere. De kunst is dus om in een groep van maar vier leden alle rollen verdeeld te hebben over de groepsleden.

Overigens is geen van de rollen belangrijker dan de andere rollen. Hoewel er natuurlijk onderzoek gedaan zou kunnen worden naar de mate van het succes van groepen waarin bepaalde rollen wel en niet aanwezig zijn. Uit Belbin's onderzoek blijkt in ieder geval, dat een groep met alle rollen altijd succesvol is.

Groepsrollen

Ik gebruik hier de Engelse termen, omdat deze toch een betere samenvatting zijn van de rollen, dan de Nederlandse vertalingen:

Plant:
De ideeŽn man, de creativeling die zich vrij van de groep beweegt, maar zijn ideeŽn voortdurend inbrengt in de groep. Hij of zij is instaat de moeilijke complexe problemen op te lossen.
Resource Investigator:
De netwerker die de groep in contact brengt met externe bronnen en hulpmiddelen. Hij of zij kan onbetrouwbaar en onverantwoordelijk lijken, maar is door zijn grote netwerk van grote waarde voor de groep.
Co-ordinator:
Hij of zij zorgt ervoor dat alle leden kunnen deelnemen aan het groepsproces. Ze leggen er de nadruk op, dat beslissingen gezamenlijk genomen moeten worden en dragen op die manier bij aan het creŽren van de best mogelijke beslissingen.
Shaper:
Dit groepslid houdt van druk en uitdaging. Door zijn moed en uithoudingsvermogen overwint hij tegenstand.
Monitor-Evaluator:
Door zijn analytische houding en objectieve kijk zorgt dit lid voor een juiste taak uitvoering. Daarvoor bekijkt hij alle mogelijkheden van alle kanten en probeert een nauwkeurig oordeel te vellen.
Team Worker:
Dit lid zorgt voor de onderlinge relaties tussen alle leden. Ze voelen aan wanneer de sfeer negatief beÔnvloed wordt en proberen die te beÔnvloeden, door iedereen bij de groep te betrekken. Dat kunnen ze doen door leden die zich benadeelt voelen persoonlijk te benaderen over hun gevoel.
Implementer:
In het Nederlands zou je dit lid de prakticus kunnen noemen. Ze hebben moeite om warm te lopen voor visionaire en radicale ideeŽn. Maar ze zijn heel goed in het uitwerken van ideeŽn in praktische oplossingen.
Completer Finisher:
De persoon is gericht op details. Ze zien heel snel tekortkomingen en ongewenste openingen binnen het project. Daarnaast zijn het goede tijdbeheerders, ze weten precies waar het team is in de tijdsplanning. Door hun detaillisme en tijdgerichtheid, zorgen ze voor kwaliteitswerk dat op tijd af is.
Specialist:
De specialist zorgt voor de specialistische informatie die een groep nodig heeft om een taak uit te kunnen voeren.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl