X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Oplossing voor Belbin groepsrollen

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-3
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -3 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-02-2009
Auteur: Normyo
Het toepassen van groepsrollen in het model van Belbin vraagt om een boel extra werk. Ten eerste moet vastgesteld worden welke rollen aanwezig zijn in een groep mensen die moeten samenwerken. Maar tevens moet er in de omgeving van alles geregeld worden. Het gaat dan om het vrijmaken van de groepsleden. Maar het gaat ook om het opstellen van een heldere groepsopdracht. Verder moet duidelijk zijn welk mandaat ze krijgen en wie hun sponsor is.

Groep samenstellen

Het samenstellen van een groep, voor een bepaalde taak, is nog niet het makkelijkst. Vaak leidt dit tot problemen, als een gevolg van de taak en het belang van de groep.

Als er op basis van vrijwilligheid mag worden deelgenomen, dan leidt dit vaak tot een samenstelling die niet bijdraagt aan het succes van de groep. De personen die zich aanmelden zullen dit met verschillende redenen doen. Sommige zullen zich aanmelden omdat ze de opdracht van de groep uitdagend, leuk en/of belangrijk vinden. Anderen zullen op basis van de opdrachtgever/sponsor en de soort opdracht een inschatting maken van het effect op hun carričre, voordat ze zich aanmelden.

Als deelname bepaald wordt door de opdrachtgever van de groep, dan spelen weer andere belangen. Zo zullen de mensen die leden moeten voorstellen, afhankelijk van hun motivatie leden voorstellen. Iemand die de groep en haar taak als een bedreiging ziet, zal natuurlijk nooit de beste persoon voorstellen. Hij of zij zal eerder iemand kiezen, die de groep eveneens als bedreiging ziet. Of hij zal iemand kiezen, waarvan hij weet, dat zijn bijdrage nul zal zijn of een hindernis vormt voor de uitvoering van de taak. Iemand die de taak van de groep als een kans voor eigen voordeel ziet. Zal juist iemand kiezen, die namens hem in de groep zit en die namens hem de groep kan beďnvloeden. Iemand die de groepstaak belangrijk vindt of een uitdaging, zal iemand voorstellen, die een zo groot mogelijke bijdrage zal kunnen leveren op inhoudelijk vlak. Maar dat hoeft nog niet te betekenen, dat de persoon die voorgesteld wordt ook binnen de groep past.

Uiteindelijk hebben beide vormen van samenstellen, vrijwilligheid of aanwijzen, hun voor- en nadelen. Het voordeel van vrijwiligheid is, dat iedereen gemotiveerd zal zijn. Of dat nu is omdat zij het onderwerp belangrijk vinden of omdat ze kansen zien voor hun carričre. Het nadeel is, dat men niet zeker er van is of de groep ook alle rollen zal bevatten, zoals Belbin die heeft aangegeven. Het voordeel van aanwijzen is, dat men de groep kan samenstellen op basis van de rollen zoals Belbin die heeft vastgesteld. De vraag is echter of iedereen gemotiveerd zal zijn om deel te nemen. Zeker als de krachten rond de groep meer tegenwerken dan meewerken.

Overigens is de eenvoudigste oplossing tegen tegenwerking het aanstellen van een opdrachtgever/sponsor, die veel formele en informele macht bezit binnen de organisatie. En die de opdracht van de groep belangrijk vindt.

Groepsrollen

Het gebruiken van groepsrollen bij het samenstellen van groepen kan echter een voordeel zijn. Hoewel er geen duidelijk bewijs is, dat mensen die vergelijkbare taken in hun dagelijkse werk uitvoeren, dat ook net zo goed zullen kunnen in de groep, is het wel een handig startpunt.

Bij het bepalen wie de leden van de groep moeten worden, zou men binnen de organisatie rond kunnen vragen welke werknemers de verschillende groepstaken en dus groepsrollen in hun dagelijkse werk uitvoeren. Vervolgens kan men dan vaststellen of dit ook de mensen zijn, die men toe wil wijzen aan de groep. Hun positie binnen de organisatie is niet uitermate belangrijk, als de groepssponsor een grote formele en informele macht bezit.

Door uit te gaan van de groepsrollen, heeft men echter de zekerheid, dat de groep succesvol kan zijn. De positie van de groepssponsor moet echter wel zo zijn, dat hij bij eventuele problemen binnen de groep op basis van zijn informele macht kan ingrijpen. Hoewel de kans zeer groot is, dat de sponsor alleen het resultaat hoeft te presenteren, omdat de groep zijn eigen problemen oplost, als alle rollen zijn bemenst.


Reacties op dit artikel
Wij, 2010-10-04
( 0 )

Ja en wat zijn nu de groeprollen? het is een beetje onduidelijk, er staan geen voorbeelden van groeprollen bij en dan kunnenw e er ookn iet veel mee he.

groetjes wij
Normyo, 2010-10-04
( 0 )

Als je even had gekeken dan had je een link rechts op deze pagina gevonden naar Belbin en groepen.

Helaas kan ik hier op Infoyo geen links plaatsen, maar even kopieëren en plakken werkt natuurlijk ook:
http://zakelijk.infoyo.nl/overige/12537-belbin-en-groepen.html
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl