X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Commentaar op Belbin

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 18-02-2009
Auteur: Normyo
Het belang van groepen is voor de meeste bedrijven en mensen wel duidelijk. Een mens alleen kan nu eenmaal niet een snelweg aanleggen, waarover miljoenen banden kunnen rollen. Een mens in zijn eentje kan geen wolkenkrabber bouwen, die binnen tien jaar klaar is. Groepen zijn dus belangrijker.

Groepsrollen

Belbin stelt terecht dat het om rollen gaat en niet persoonlijkheidskenmerken. Helaas heeft hij niet aangegeven welke persoonlijkheidskenmerken dan bij de verschillende rollen horen. Het gevolg daarvan is, dat als je een groep mensen bij elkaar wilt brengen, dat je specialistische testen moet gaan afnemen.

Omdat het hier gaat om rollen, kan het dus heel goed dat je meerdere personen in de groep hebt, die een bepaalde rol redelijk tot goed kunnen uitvoeren. Als je vervolgens meerdere mensen hebt die dezelfde rol goed kunnen uitvoeren, zul je eerst moeten gaan bepalen wie welke rol gaat spelen. Daarbij bestaat het gevaar, dat je mensen die in hun dagelijkse werk een vergelijkbare rol bekleden gaat toekennen aan die rol in de groep. Terwijl Belbin dat verband dus helemaal niet bewezen heeft in zijn onderzoek.

Het één op één koppelen van groepsrollen aan rollen uit het dagelijkse werkleven, is een gevaarlijke actie. Ten eerste omdat de groepsrollenniet alleen bepaald worden door de groep, maar ook door het doel van de groep. Ten tweede omdat Belbin die relatie in zijn onderzoek niet bewezen heeft. En omdat mensen instaat zijn meerdere groepsrollen te kunnen uitvoeren is het heel goed mogelijk, dat iemand in een bepaalde groep beter geschikt is voor een bepaalde groepsrol, dan in een andere groep. Belbin heeft in zijn onderzoek namelijk ook steeds te maken gehad met homogene groepen. Het ging altijd om managers, die door door anderen gezien werden als high potentials.

Gebruiken

Waar de groepsrollen van Belbin heel goed voor te gebruiken zijn is het vaststellen waardoor een groep slecht werkt.

Belbin geeft namelijk per groepsrol wel aan, wat diens taken zijn binnen de groep. Het is dan ook handiger om vast te stellen welke taken in een groep noodzakelijk zijn om succesvol te zijn. Dan dat het handig is om groepsrollen te gaan verdelen.

Daarnaast is het voor groepen altijd belangrijk, om in sterk hiërarchische organisaties een voorvechter te hebben binnen het hoger management. Zeker als de taak van de groep gericht is op beleid, verandering of innovatie. Zodra er buiten de groep geen contact is, met iemand die de groep kan begeleiden en beschermen tegen beleidswijzigingen binnen het beleid van het hoger management, loopt de groep het gevaar voor niets bezig te zijn.

Een ander gevaar van het ontbreken van een extern contact, dat een bepaalde hiërarchische macht bezit, is dat de groep misschien wel op tijd met een product komt, maar dat er niemand is die het wil kopen. En omdat er niemand zich verantwoordelijk voor voelt, wordt het ook niet verkocht. Dus niet alleen de rollen zijn belangrijk, maar ook de omgeving van de groep.

Zo handig als de groepsrollen van Belbin mogen zijn voor inzicht in groepssucces, zo onduidelijk is hun precieze toepassing.


Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl