X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De swot analyse

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +1 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van bernardo bernardo Auteur op infoyo sinds
03 November 2008


Bekijk het profiel van bernardo
Datum: 26-02-2009
Auteur: Bernardo
De SWOT-analyse is een goed hulpmiddel om de strategie van je bedrijf of afdeling te bepalen. Zelfs toepasbaar op je persoonlijk functioneren of als je een geschikte baan wilt zoeken. Een korte inleiding.

Wat is de swot?

De letters s w o t staan voor strenghts, weaknesses, oppertunities en threats. Ofwel in goed Nederlands: sterkten, zwakten, kansen en bedreigingen.

De swot begint met een goede analyse van de interne en externe omgeving. Een eenvoudige methode voor de externe analyse is DESTEP of DEPEST. Hierbij kijk je naar de demografische, economische, sociale, technische, ecologische en politieke ontwikkelingen. Hieruit analyseer je de externe kansen en bedreigingen voor jouw bedrijf.

Vervolgens analyseer je het eigen bedrijf. Waar ben je heel goed (sterk) in en waarin zwak.

In een volgende stap kies je maximaal de vijf sterkten, vijf kansen, vijf kansen en vijf bedreigingen die het belangrijkste zijn. Het beste resultaat krijg je door dit met meerdere personen te doen.

Deze vijf elementen per soort plaats je in een zogeheten confrontatiematrix. Aan de bovenzijde van de matrix (horizontaal) benoem je de kansen en bedreigingen en aan de linkerzijde van de matrix (verticaal) de sterkten en zwakten. Vervolgens ga je de kansen en bedreigingen matchen (confronteren) met de sterkten en zwakten.

Je werkt verticaal per kolom. Dus de eerste kans (K1) confronteer je met de sterkten (S1 t/m S5) en de zwakten (Z1 t/m Z5). Vervolgens doe je dit met deoverige vier kansen en vijf bedreigingen.
Per kolom stel je eerst vast welke elementen een relatie met elkaar hebben. Van die elementen in de kolom waar een relatie is, ga je prioriteiten stellen. Je kiest de 3 belangrijkste confrontaties die het meest effect hebben. De confrontatie met het meeste effect geef je vijf punten, de daarna volgende drie punten en de derde één punt. Dit doe je dus voor alle kolommen. In een matrix van 5 bij 5 gaat het dan om 100 confrontaties.
Als je je echt wilt focussen, beperk je dan tot een matrix van 3 bij 3.

Ook hier geldt dat je de scores het beste met een groep kan doen. Als iedereen de scores individueel invult, kun je daarna de scores optellen en komen de belangrijkste kwesties naar voren.

Die kwesties ga je vertalen in een vraag, waarbij je uitgaat van de interne sterkten en zwakten. Je stelt hierbij de volgende vragen:

1. Hoe kan ik mijn STERKTE inzetten om in te spelen op de KANS?
2. Hoe kan ik mijn STERKTE inzetten om de BEDREIGING af te weren?
3. Hoe kan ik mijn ZWAKTE verbeteren om in te spelen op de KANS.
4. Hoe kan ik mijn ZWAKTE verbeteren om de BEDREIGING af te weren?

De mogelijke oplossingsrichtingen (op de vraagstelling) zijn bij 1. Aanvallend, bij 2 Verdedigend, bij 3. Versterken en bij 4. Afstoten of Radicaal anders.

Nadat door de groep diverse oplossingsrichtingen zijn benoemd, wordt per vraag de beste optie gekozen.
Die optie wordt feitelijk je strategisch doel.

Met behulp van de swot-analyse kun je dus de strategische koers voor een bepaalde periode bepalen. Een waarschuwing is wel op zijn plaats: blijf logisch nadenken en volg niet blindelings de methodiek. Komen er na de geselecteerde kwesties nauwelijks te beantwoorden vragen voor of geen goede oplossingsrichtingen, ga dan nog eens terug naar de SWOT-analyse en kijk of de juiste elementen gekozen zijn.

Een goede beschrijving van de SWOT-analyse is te vinden op Wikipedia.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl