X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe ziet de ander mijn gedrag

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 21-01-2010
Auteur: Normyo
Dit is altijd weer apart om te ervaren. We doen iets waarvan we volkomen begrijpen wat we er mee willen zeggen. Als we echter kijken naar de reactie van de ander dan lijkt het wel alsof we iets heel anders hebben gedaan of gezegd. Kijk bijvoorbeeld naar het bonus beleid van banken. Het is bedoeld om winstgevend gedrag te stimuleren, maar medewerkers proberen alleen maar hun doelen te realiseren, om de bonus te realiseren.

Mijn gedrag

Er zijn een heleboel handelingen waarvan de uitvoerders denken dat het volkomen gerechtvaardigd gedrag is. Zo vinden veel directieleden het heel normaal om van een medewerker te eisen zijn auto direct van de parkeerplaats te halen, zelfs als de medewerker vijf minuten later zou vertrekken. Het is tenslotte de parkeerplaats van de directie. Ze vergeten echter dat ze dan vooral het signaal afgeven dat ze star zijn. Het gevolg is dat de medewerker eerst klaagt bij zijn collega's en mogelijk zelfs een andere baan zoekt. Van zulke starre directeuren hoef je namelijk niet te verwachten dat ze vinden dat je goede ideeŽn hebt.

Of wat zou je zeggen van bedrijven die bedacht hebben dat er bespaard moet worden op de kosten. Om die besparing te realiseren worden flexplekken, oude pc's, goedkoop toiletpapier enzovoort opgezet en gebruikt. Het idee van de directie is daarbij dat door op deze manier kosten te besparen er geen medewerkers ontslagen hoeven te worden. Helaas blijkt de directie deze laatste boodschap niet belangrijk te vinden om door te geven. Vervolgens zal een deel van de medewerkers vast zelf wel bedenken dat de besparingen ervoor zorgen dat ze langer hun baan kunnen behouden. Maar een ander deel ontwikkelt natuurlijk het idee, dat de directie het vooral doet omdat ze de medewerkers helemaal niet belangrijk vinden en het doen om hun eigen luxe te behouden.

Veel van ons gedrag heeft dan ook vaak een dubbele betekenis. Hoe zeer we ook iets anders bedoelen. Vaak is die dubbele betekenis niet alleen een gevolg van een tekort aan communicatie, maar vooral een tekort aan zichtbaarheid. Waarom denken mensen anders dat de directie het beter heeft dan zij? In sommige bedrijven heeft de directie bijvoorbeeld haar eigen restaurant, terwijl de medewerkers gewoon in de rij moeten staan voor hun broodje kroket met mosterd. Wat moet een medewerker dan denken als hij zijn broodje kroket duurder ziet worden. Zeker als je bedenkt dat er genoeg geroddeld wordt over hoe goed het is bij andere bedrijven.

Zijn gedachten

Als je niet wilt dat een ander vreemde gedachten ontwikkeld over je bedoelingen, dan zul je dus na moeten denken over welke vreemde gedachten je gedrag uit kunnen spreken. Is het wel verstandig om je medewerkers te dwingen om met oude PC's te werken, terwijl de ICT afdeling ieder jaar nieuwe PC's naar binnen rijdt bij de directie. Misschien is dat een goede manier om je imago op te houden tegenover klanten. Maar intern creŽert dat natuurlijk alleen maar geroddel, want die ICT-ers houden echt hun mond niet als zij niet ook de nieuwste PC's mogen neerzetten. Maar als de ICT-ers nieuwe PC's krijgen waarom krijgt de rest die dan ook niet?

Het is dus in zekere zin belangrijk om bij al je gedrag te peilen wat het effect er van is, zeker als je leiding geeft. Want hoe hoger je in de hiŽrarchie zit hoe meer mensen naar je kijken als het gaat om je gedrag. Dan wordt alles wat je zegt afgezet tegen wat je doet en wordt gekeken of gedrag en uitspraken samenhang vertonen. Of zoals de Engels uitspraak gaat:
Walk the talk and talk the walk.
Do what you preach and preach what you do.
Want als er maar ergens tegenstrijdigheid te vinden is tussen wat je zegt en doet, dan gaan de meeste waarnemers echt niet zeggen dat je het zo niet bedoelde. Zeker niet als ze het zelf zien en ook nog eens horen van collega's

Daarom is het ook zo moeilijk om leiding te geven, als je eigenlijk niet mee wilt doen met de mensen waar je leiding aangeeft. Als je niet net zo hard op een houtje wilt bijten als je medewerkers, dan moet je je medewerkers niet op een houtje laten bijten. Want het enige idee dat zij dan krijgen is dat jij hun niet belangrijk vindt. Als die gedachte eenmaal is postgevat, dan wordt het heel moeilijk nog iets gedaan te krijgen van je medewerkers. Behalve dan misschien dat ze vooral aan hun eigen belang gaan denken en dat is niet de bedoeling als je als organisatie tenminste ouder wilt worden dan honderd jaar.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl