X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De economie van de angst

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 26-01-2010
Auteur: Normyo
Is dat niet langzamerhand hoe onze economie werkt. We zijn bang om iets te veranderen, omdat we denken alles te zullen verliezen als de economie anders zou worden ingericht. Maar is dat wel zo. Zou het veranderen van de werking van onze economie leiden tot armoede.

Economie

Nu is het begrip economie eigenlijk wat vreemd. Hoeveel mensen geloven niet dat de economie bijvoorbeeld alleen slaat op het geld dat rondgaat binnen een maatschappij. Terwijl goed bezien een economie meer is dan rondstromend geld van koper naar verkoper naar groothandel naar fabrikant naar leverancier van grondstoffen. Want iedere partij in dit stromingsmodel heeft vaak twee of meer petten op. Zo is een koper vaak ook een werknemer en daarmee een verkoper van arbeid. Verder kun je een koper vaak opdelen in verschillende soorten. Zo heb je kopers die producten kopen, maar ze kopen ook diensten van particulieren of bedrijven of non-profit organisaties of overheden of semi-overheidsinstanties.

Misschien zou het beter zijn om het stromingsmodel van de economie voor te stellen als een stel pompen die met elkaar verbonden zijn. Waarbij de verbindingen tussen de pompen flexibel en willekeurig kunnen zijn. De ene keer is een de pomp van de werknemer verbonden met de pomp van de supermarkt en dan weer met de bank. Soms is een pomp jarenlang verbonden aan een andere pomp, bijvoorbeeld in het geval van een lening of hypotheek of bij dezelfde werkgever. In andere gevallen zijn pompen eenmalig met elkaar verbonden, bijvoorbeeld als iemand een huis koopt. Sommige van die pompen hebben echter als bijzonderheid dat ze geld opslaan in de vorm van bankrekeningen of beleggingen of onroerend goed, in de loop der jaren slaan ze meer en meer geld op. Tegelijkertijd is er een grote pomp, de overheid, verbonden met alle pompen, die jaarlijks een deel van het rondstromende geld krijgt en meteen weer terugpompt in de vorm van gekochte producten, diensten en betaalde subsidies, salarissen en uitkeringen.

Het punt met dit model is echter dat het er vanuit gaat dat die pompen automatisch werken. Maar dat is natuurlijk niet zo. De pompen worden bedient door mensen en mensen hebben bepaalde plannen en wensen en gevoelens. Op basis van hun wensen, gevoelens en plannen bepalen al die mensen met welke pompen zij hun pomp willen verbinden en hoe hard zij hun pomp willen laten werken. Of ze besluiten om een deel van het geld dat binnenkomt op te slaan in bankrekeningen, beleggingen en onroerend goed voor later gebruik.

Andere aanpak

Maar als het de mensen zijn die bepalen hoe het geld rondstroomt, dan kunnen mensen dus ook bepalen om de economie op een andere manier te laten werken. Want op dit moment zitten er veel te veel mensen aan de bedieningsknoppen van bepaalde belangrijke pompen, zoals bijvoorbeeld banken, die bang zijn om fouten te maken. Verder zitten er ook veel te veel mensen aan de bedieningsknoppen van de pompen van anderen, die daar alleen maar rijk van willen worden. Bijvoorbeeld al die bankiers die investeringen en beleggingen regelen voor de mensen met een voorraad geld. Het enige waar het daar nog om gaat is om met dat geld zoveel mogelijk geld te verdienen, zodat de eigen bonussen zeker gesteld zullen worden. Of ze daarmee winst of verlies maken is voor de bankiers niet belangrijk, omdat ze betaald krijgen voor de transacties niet de gemaakte winst. De bankiers hebben er dus belang bij om zoveel mogelijk transacties te realiseren, want dat betekent veel omzet en een grote kans op hoge bonussen.

Wat zou een andere aanpak kunnen zijn? Moeten we weer terug naar ruilhandel. Of moeten we gewoon al die bankiers en investeerders aan banden leggen. Of moeten we geld uitsluiten verhandelbaarheid. Of moeten we terug naar het goudstelsel, waarbij een Euro verbonden is met een hoeveelheid goud. Dus als je naar een bank gaat dan kun je met tien Euro één gram goud kopen. Of moeten we geld terugbrengen tot wat het ooit was een manier om ruilhandel eenvoudiger te maken. Misschien moeten we wel gewoon geld in zijn geheel afschaffen en gewoon arbeid belonen. Een uur arbeid of je in die tijd nu tien vorken produceert of honderd broden, levert gewoon genoeg op om iets anders te kopen wat ook in een uur werd geproduceerd. Dat betekent natuurlijk wel ontslag voor alle bankiers die beleggingen beheren. Want je kunt met een uur van je eigen leven niet meer kopen dan wat een ander in een uur van zijn leven kan produceren. Aangezien we niet kunnen speculeren met levensuren, je kunt niet door handig in- en verkopen van één levensuur anderhalf maken, hebben we niets aan bankiers, behalve om bij te houden hoeveel levensuren iemand heeft gespendeerd aan werken.

Misschien lukt het ons dan ook eindelijk eens om de balans goed te krijgen te werk en privé.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl