X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Directe en indirecte kosten, wat zijn dat?

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+12
  Goed artikel ( +21 )
  Slecht artikel ( -9 )
RSS van Auguri18 Auguri18 Auteur op infoyo sinds
23 Januari 2010


Bekijk het profiel van Auguri18
Gerelateerde artikelen Dump overhead in onderwijs
Datum: 22-04-2010
Auteur: Auguri18
Het inzichtelijk maken van je kosten heeft grote voordelen. Moet je als bedrijf bijvoorbeeld bezuinigen, dan weet je welke kosten je maakt en waar je zonder problemen op kunt besparen. Altijd handig in tijden van economische tegenspoed. In dit artikel wil ik de verdeling in directe en indirecte kosten uitleggen in algemene zin!

Veel kosten hebben te maken met de producten of diensten die je aanbiedt. Op het moment dat gemaakte kosten direct verband met het product of dienst hebben, spreken we van directe kosten. Is dit niet het geval, dan spreken we van indirecte kosten.

Directe kosten

Alle kosten die je noodzakelijk moet maken om één product of dienst aan de klant te leveren zijn dus directe kosten. Hieronder vallen diverse zaken. Dit is natuurlijk per soort bedrijf verschillend. In de handel zijn voorbeelden van directe kosten:

-Provisie per verkocht product
-Inpakpapier
-Inkoopprijs van het product
-Verzendkosten

Bij diensten zijn de directe kosten alle gemaakte kosten die met één bepaalde opdracht te maken hebben. Meestal zijn dit de uren die aan een opdracht besteed worden. Denk maar aan de advocaat. Zodra je bijvoorbeeld telefonisch contact opneemt wordt tot op de minuut bijgehouden hoelang zo’n gesprek duurt. Ook kan het zijn dat je voor het uitvoeren van een opdracht gebruik moet maken van andere bedrijven. Deze zogenaamde diensten van derden zijn vallen dan ook onder de directe kosten. Hetzelfde geldt voor het inhuren van materiaal (bijvoorbeeld een aanhangwagen, gereedschap). Andere voorbeelden in dit kader zijn reiskosten/reisuren, studie-uren (bijvoorbeeld het inlezen van een opdracht in een vakblad, wetboeken, e.d.).

Bij een productiebedrijf heb je te maken met het produceren van een product. Hier zijn directe kosten, buiten de al genoemde, bijvoorbeeld de machine die nodig is om dat product te maken (of machines). Kun je iets direct aan een product toerekenen, dan valt het onder de directe kosten.

Indirecte kosten

Alle kosten die niet rechtstreeks aan één product te koppelen zijn, noemen we ook wel indirecte kosten. Veel bedrijven hebben het over ‘overhead’. Om producten te verhandelen, te produceren of op te slaan, vergt natuurlijk heel veel kosten. Denk bijvoorbeeld aan ondersteunend personeel, de boekhouding, energiekosten, huisvestingskosten en ga zo maar door. Al die kosten worden niet gemaakt voor slechts één product, maar voor alle producten of diensten die geleverd worden. Weet je als bedrijf welke kosten direct aan een product gekoppeld kunnen worden, dan kun je eenvoudig bepalen hoeveel kosten je nog overhoudt. Deze kosten worden meestal met behulp van allerlei methodes toegewezen. In de boekhouding heet dit ook wel kostenplaatsmethode, of activity based costing (ABC-methode). Dit artikel beperkt zich tot begripvorming en gaat verder niet op deze verschillende methodes in.

Reacties op dit artikel
Conni, 2011-01-29
( +10 )

Ik snap wat indirecte en directe kosten zijn, maar hoe bereken je het opslagpercentage van de directe kosten dan?
Charles, 2011-02-08
( +7 )

Dat ligt aan waar de directe kosten een opslag op zijn, als de directe kosten worden berekend door een opslag op de indirecte kosten dan kun je de directe kosten delen door de indirecte kosten en dat *100 voor het percentage.
voorbeeld: 500 euro indirecte kosten, 250 euro directe kosten. 250/500*100 = 50% is de opslag dan wanneer je nu alleen weet bijvoorbeeld dat de indirecte kosten 1500 euro zijn, kun je door het percentage de directe kosten berekenen 1500/100*50 = 50% van die 1500 euro = 750 euro directe kosten.
Anoniem, 2011-11-29
( +1 )


ben het helemaal zat dat werk!!
Magool, 2011-12-14
( -10 )


mofo's
Anoniem, 2012-02-15
( -16 )

Sidhant, 2012-12-10
( -3 )

Heey people , weet iemand wat de opslag voor indirecte kosten??

talvast bedaknt xo
Je mmama, 2013-05-14
( -4 )

Henk, 2013-12-02
( +1 )

Wat is het verschil er tussen
Jojo, 2013-12-02
( -1 )

Dikke poep moan
Hoertje, 2013-12-02
( -1 )

Lol
Shit moccro, 2013-12-03
( -2 )

schijt shit
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl