X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De olifant in de kamer

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+1
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 26-07-2010
Auteur: Normyo
Amerikanen en Engelsen gebruiken tegenwoordig het gezegde: “The elephant in the room” om een situatie aan te geven die overduidelijk aanwezig is, maar waar niemand over wil praten. De meeste mensen kennen deze situatie wel. Bijvoorbeeld de abominabele manier van mensen aansturen van een leidinggevende. Of het niet nakomen van een toezegging dat er voor 1 juli een kabinet is. Maar ook bijvoorbeeld de wereldwijde armoede en kindersterfte zijn olifanten in onze kamer.

De olifant

Het Engelstalige gezegde “The elephant in the room” wordt tegenwoordig vaak gebruikt door organisatie adviseurs om een situatie aan te geven waar iederen overduidelijk over zwijgt maar dat eigenlijk aangepakt zou moeten worden. Er is echter niemand die als eerste zijn mond durft open te doen, omdat je dan waarschijnlijk aangesproken zult worden op je eigen inbreng. Maar ook als een verstoorder van de rust en we weten allemaal wat er gebeurt met boodschappers van negatieve boodschappen.

Heelmeesters

Maar natuurlijk zijn er ook andere situaties waarvoor de olifant in de kamer uitspraak geldt. Bijvoorbeeld de problemen die kinderen ondervinden als hun ouders alcoholisten zijn, iedereen ziet dat het alcoholisme een probleem is, maar niemand wil het bespreekbaar maken. Of het feit dat ouders hun verslaafde kinderen de hand boven het hoofd houden. In die zin lijkt het gezegde op het Nederlandse gezegde:
   “Zachte heelmeesters, stinkende wonden
dat de schuld voor de situatie legt bij de behandelaars van de situatie. Overigens maken harde heelmeesters vaak meer nieuwe wonden dan zachte heelmeesters een wond kunnen laten stinken. Omdat de meeste wonden niet hard behandeld hoeven te worden.

Peter principe
Ook de slecht leidinggevende manager, die duidelijk niet weet wat hij aan het doen is, maar waar niets aan gedaan is een olifant. In management jargon wordt dat vaak aangeduid met het Peter principe, wat duidt op werknemers die werkzaamheden moeten verrichten die boven hun vermogen liggen. Je zou het ook het omhoog promoveren tot je weg gepromoveerd moet worden kunnen noemen. Maar dit is ook meteen een mooi voorbeeld van de muis voor de deur, waardoor de olifant de kamer niet uit wil of kan. Als het tenminste waar is dat olifanten bang zijn voor muizen.

Het probleem van het Peter principe is vaak niet het iemand door promovoren tot iemand niet meer geschikt is voor de functie, maar het slechte selectie systeem van een organisatie. Waarbij dat slechte selectie proces nog eens instand gehouden wordt omdat de personen die er voor verantwoordelijk zijn geen gezichtsverlies willen leiden. Maar ook het ontbreken van een vangnet mocht de promotie verkeerd gaan.

De muis

De olifant in de kamer is dan ook vaak de uiting van een veel ernstiger maar moeilijker te zien probleem, dat omdat het niet meteen werd aangepakt uiteindelijk een olifant kon veroorzaken. In zekere zin gaat het gezegde “The elephant in the room” dan ook niet over het probleem waarvan men denkt dat men er niet over mag praten, maar over het feit dat men bang is om over een probleem te praten. Het probleem met de olifant in de kamer is dan ook vaak niet dat er niet over gesproken wordt, maar dat men het veroorzakende probleem niet meer ziet.

Zo vinden we het verschrikkelijk dat er wereldwijd meer mensen in armoede leven, dan in rijkdom. Maar willen we liever niet toegeven dat het onze eigen schuld is dat die armoede bestaat. Liever zeggen we dat het de schuld is van onze voorouders of van het kapitalistische systeem. Dus geven we de leiders van de landen waar de armoede heerst de schuld en praten er niet over omdat het zo pijnlijk is voor die leiders. Hoewel we praten er natuurlijk niet over, omdat we anders moeten toegeven dat wij een deel van het probleem zijn, dat zou pas pijnlijk zijn. Voor de leiders van arme landen is onze schijnbare onwetendheid de olifant in de kamer. Terwijl hun muis hun angst is om onze ontwikkelingshulp te verliezen en gezien te worden als mislukte leiders die hun eigen land niet van de ondergang kunnen redden.

Reacties op dit artikel
Leef, 2010-08-03
( 0 )

Prachtig
Dit is het tweede artikel dat ik van je lees en ik moet zeggen dat je een mooi inzicht hebt in bepaalde zaken.
Deels roept het bij mee veel herkenning op, maar ja zitten we op elkaars goedkeuring te wachten, nee het gaat er meer om dat ook jij je best doet een mooi mens te zijn.
Tja en dan die olifanten. Ik moet nu de WW in omdat ik dus zo'n Peter als werkgever had. Ik kom uit de zorg en dan zou je denken non-profit, maar ook daar zitten veel rotte appels. En ja, als je dan als een Jeanne D'ark aan de poort komt te staan, doet dat ontzettend pijn. Wellicht is dat wat mensen tegenhoud om tegen onrecht op te komen, het feit dat je je strijd alleen moet vechten. Mij heeft het nooit weerhouden om tegen onrecht op te komen. Liever alleen dan niet meer in de spiegel kunnen kijken.
Het mooie is dat uit alle slechts iets goeds voortkomt. Natuurlijk was ik bang, ik ben afhankelijk van mijn inkomen om de dingen te laten lopen zoals ze liepen. Maar ik ben nu zover dat ik me heel goed bewust ben van mijn luxe. Ik heb te eten ook als ik geen werk heb. Ik heb een dak boven mijn hoofd, al moet ik mijn huis verkopen en kleiner, danwel goedkoper gaan wonen, ik heb in elk geval mensen om me heen die van me houden zoals ik ben.
Maar ik blijf mijn mening geven als ik denk dat er onrecht wordt gedaan, ik ben me er alleen wel van bewust dat ik niet alle verantwoording over de hele wereld op mijn schouders kan dragen. Maar voor zover het in mijn directe omgeving van toepassing is ben ik de eerste die zijn gevoel laat spreken, wetende dat ik daardoor een spiegel aan de ander voorhoud. Maar ik zal niemand veroordelen dus veroordeel mij.
Het ging geloof ik behoorlijk over mezelf, maar in principe schrijft iedereen zijn artikel over zijn zelf perspectief.
Normyo :(, 2010-08-03
( 0 )

Het is altijd jammer om te moeten lezen dat mensen slachtoffer worden van het Peter Principe. Want er zijn vaak meerdere slachtoffers, ook de manager die het werk niet aankan zit gevangen en moet maar zien er uit te komen. Zij zijn vaak langer slachtoffer dan de mensen rondom hun die direct slachtoffer zijn. Die krijgen tenminste nog de kans om er iets moois van te maken. De manager moet maar afwachten of hij ooit mag opstappen, want zelf opstappen betekent gezichtsverlies en vaak demotie.

Ik vind het leuk om te lezen dat het voor jou goed heeft uitgepakt en ik hoop eigenlijk altijd dat het voor veel andere slachtoffers net zo afloopt, ook al weet ik dat sommigen er nooit meer uitkomen.

Ik heb er niets op tegen als jij over jezelf schrijft, zoals je zegt doen we dat allemaal.
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl