X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

 • Ontvang 5 originele gedichten
 • Volledig gepersonaliseerd
 • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Zakelijk" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Tips en trucs voor handelen op marktplaats.nl

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+6
  Goed artikel ( +7 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van famke famke Auteur op infoyo sinds
16 Augustus 2008


Bekijk het profiel van famke
Datum: 03-10-2008
Auteur: Famke
Heb je iets nodig of wil je spullen kwijt, dan is het nog nooit zo gemakkelijk geweest als nu. In plaats vn de bekende briefjes bij de plaatselijke supermarkt of de miniadvertenties in de krant is er nu een geweldig alternatief: het internet! Binnen enkele tellen heb je een compleet overzicht van vraag en aanbod voor het door jou aangeboden of gezochte artikel, al dan niet bij jou in de buurt. Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw spullen voor een goede prijs verkoopt en niet teveel betaald voor wat je aanschaft? Hier volgen enkele tips hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Inhoudsopgave

Je waar verkopen
 • Titel
 • Advertentietekst
 • Prijs bepalen
 • Advertentie zo veel mogelijk laten opvallen
 • Tactiek
Tweedehands spullen aanschaffen

 • Voor een zo laag mogelijke prijs
 • Tactiek

Tot slot

 • algemene tip
 • etiquette

Je waar verkopen

In elk leven zijn er momenten waarop je huisraad 'overcompleet' is. Samenwonen, verhuizen, kinderen die uit hun (baby)kamer gegroeid zijn of die te groot zijn geworden voor hun fiets, noem maar op. Stuk voor stuk prima gelegenheden om je waar aan te bieden op sites als marktplaats.nl.
Ga aan de slag, maak een paar goede foto's en plaats een advertentie. Zo gebeurd en vaak met een heel bevredigend resultaat.

1. Titel

Zet om te beginnen genoeg informatie in de titel. 'blauwe sparta 24 inch' is beter dan alleen maar 'jongensfiets'. De rubriek waarin de advertentie staat heet al zo, dus aan die informatie heeft een potentiële koper niets. De kans is groot dat hij of zij de moeite niet neemt de advertentie te bekijken. Toevoegingen als 'nette' of 'goed onderhouden'  willen wél helpen.

2. Advertentietekst


 • In het geval van de advertentietekst geldt zeker 'goed gejat is beter dan slecht geschreven'. Kijk bij andere advertenties welke informatie er gegeven wordt. Misschien ontdek je informatie over je koopwaar die je nog niet wist of waaraan je niet gedacht had om erbij te zetten. In het ergste geval kopieer je de tekst van een zelfde artikel letterlijk. Dat kan eenvoudig met copy-paste.

 • Verplaats je in de 'lezer'. Wat zou je zelf als koper willen weten van het product?

 • Als je meer dan één advertentie hebt aangemaakt is het handig onderaan te zetten: 'Kijk ook eens bij mijn andere advertenties'.  De kans dat iemand dat ook daadwerkelijk doet is vele malen groter dan wanneer het er niet onder staat.

 • Plaats zo mogelijk foto's bij je advertentie. Veel mensen slaan de advertenties zonder foto meteen over.

3. Het bepalen van de prijs

 Wat kun je vragen voor het produkt dat je wilt verkopen?
 • Een goede richtlijn hiervoor is wat anderen met een soortgelijk produkt ervoor vragen. Doe onderzoek. Zoek advertenties van precies hetzelfde artikel of, als je die niet kunt vinden, iets wat erop lijkt. Hou hierbij rekening met verschillen in kwaliteit, merk, staat van onderhoud, enz.

 • Als je iets nieuw aangeschaft hebt is een goede richtlijn de helft van de nieuwprijs. Als je het bewuste artikel ook tweedehands gekocht hebt kun je het waarschijnlijk voor dezelfde prijs waarvoor je het gekocht hebt te koop zetten, soms zelfs voor een iets hogere prijs, afhankelijk van de staat waarin het verkeert en de vraag en het aanbod op de site.

 • Je zou het misschien niet verwachten, maar over het algemeen geldt dat je beter teveel dan te weinig kunt vragen. Maak het hierbij natuurlijk niet te bont. Voor een driewieler kun je niet honderd euro vragen, dan verklaart men je meteen voor gek. Maar:
 1. Als je een prijs neerzet die net iets boven de waarde ligt, zal iemand die geïnteresseerd is hoogst waarschijnlijk wel een bod doen, dus deze potentiële klant verlies je niet.                      
 2. De vraagprijs zet een standaard. Op het moment dat deze prijs gezien is, IS dat de prijs in de ogen van de potentiële klant. Alles wat er nog vanaf gaat is mooi meegenomen. (Dat is het voordeel van een cultuur waarin men niet gewend is aan afdingen.) Hou wel altijd een minimum prijs in gedachten, zodat je je niet laat verleiden op een onverwacht (laag) bod in te gaan.
 3. Als de prijs aan de hoge kant is, wekt dat de verwachting dat het een goed en/of gewild artikel is. Ook in een gewone winkel ga je er vaak als vanzelf vanuit dat het duurdere merk ook het betere merk zal zijn, hoewel dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Dus tegen de (intuïtieve) verwachting in zal een duurder artikel aantrekkelijker worden in de ogen van een potentiële koper.
 • Bedenk wat je zelf maximaal zou willen uitgeven aan een dergelijk produkt. Wees hierbij eerlijk tegen jezelf. Tel daarna 10 - 20 % bij dit bedrag op om een buffer in te bouwen.

 • Alleen als je echt geen idee hebt van wat je ervoor moet vragen, of als de rest van het aanbod lager geprijst is dan wat je ervoor wilt krijgen neem je je toevlucht tot termen als 'bieden' of 't.e.a.b.'. Hou ook in dit geval een minimum prijs in gedachten. De kans is groot dat er mensen zijn die bellen of mailen om ernaar te vragen. Als je op dat moment een prijs moet bedenken komt dat ten eerste onzeker over en ten tweede zul je geneigd zijn een lagere prijs te noemen dan je had gedaan wanneer je erover had nagedacht.

 • Laat je niet leiden door emoties. De koper heeft over het algemeen geen boodschap aan de emotionele waarde die je er eventueel aan hecht. Dus wees realistisch en verwacht niet dat ook deze waarde gecompenseerd wordt.

4. De advertentie zo veel mogelijk laten opvallen

Er zijn tal van betaalde opties bij marktplaats die je kunnen helpen je advertentie meer op te laten vallen. Dat is over het algemeen helaas relatief duur. Dit is handig voor een duurder artikel of voor een handelaar, maar als je je hobbelpaard voor 20 euro wilt verkopen is het een beetje jammer om 6 euro uit te gaan geven om de advertentie een paar dagen op een aantrekkelijkere plaats neer te zetten. Vaak krijg je mailtjes van marktplaats om je erop te attenderen dat je advertentie op een >20 ste pagina staat en dat je voor E 1,60 de advertentie omhoog kunt plaatsen. Bekijk in dat geval eerst even hoe laag je advertentie staat bij jou in de buurt. Meestal valt het dan reuze mee.
 • Wil je je advertentie toch hoger hebben staan, dan is het betalen van die E 1,60 voor een keertje best te doen. Maar je kunt ook heel gemakkelijk je advertentie opnieuw plaatsen en de oude wissen. Dan staat hij kosteloos weer bovenaan. Je moet er dan wel rekening mee houden dat de oude advertentie ook verdwijnt uit de eventuele 'favorieten' van potentiële kopers. Als er al een bod gedaan is op je advertentie kun je beter betalen voor het omhoogzetten, tenzij het bod niet eens in de buurt komt van wat je ervoor wilt hebben.

 • Wil je je advertentie in meerdere rubrieken hebben staan, dan hangt daar ook een behoorlijk prijskaartje aan, en dat is dan nog maar voor enkele dagen. Je kan ook heel gemakkelijk kosteloos dezelfde advertentie in een andere rubriek plaatsen door de advertentietitel aan te passen. In de ene advertentie zet je bijvoorbeeld 'Sparta 24 inch', in de andere 'goed onderhouden Sparta Masari jongensfiets 24" '. Als je dezelfde titel, dezelfde tekst en dezelfde gebruikersnaam gebruikt is de kans groot dat één van de twee advertenties zonder meer verwijderd wordt, dus inclusief eventuele biedingen.

 • Wil je precies dezelfde advertentie nog een keer plaatsen, maak dan een tweede login aan, met een ander e-mailadres, maar dat is veel onhandiger en omslachtiger

 • Het is handig veel trefwoorden in je titel en advertentietekst te hebben staan. Dan wordt je advertentie vaker gevonden door de zoekmachine van marktplaats.

5. Tactiek

 • Wil je je spullen snel kwijt, kijk dan bij de andere advertenties wat ervoor gevraagd en geboden wordt en ga dan met je vraagprijs net iets onder de meest gevraagde prijs zitten.

 • Duurt het je te lang voordat iets verkocht is, plaats de advertentie opnieuw, eventueel met een verhoogde of verlaagde prijs. Zet er nooit bij dat je de prijs verlaagd hebt, dat klinkt wanhopig en maakt je dus kwetsbaar.

 • Hou rekening met seizoensartikelen. Verkoop tuinmeubulair in het voorjaar, een slee aan het einde van het najaar of hartje winter, gezelschapsspellen en ander speelgoed in november (vóór de feestdagen), schoolspullen in de zomervakantie of direct daarna, enz. Op die momenten is de vraag het grootst en krijg je hoogstwaarschijnlijk een beter bod dan op een ander tijdstip.

 • Kijk ook eens bij 'gezocht' advertenties. Wellicht staat jouw artikel erbij en kom je tot een mooie prijs met de vrager. Dat scheelt je weer wat rompslomp.

 • Ga niet meteen in op het eerste bod, tenzij het een heel erg goed bod is. Wacht anders minimaal één en maximaal drie dagen om het te accepteren. Dat geeft je even de tijd om af te wachten of er een beter bod komt, maar je wil ook niet het risico lopen dat de 'klant' het artikel al elders gekocht heeft. Een te laag bod laat je gewoon staan.

 • Als een bod er al een paar dagen staat, maar je vindt het net te laag, mail dan een tegenbod. Dat kun je natuurlijk ook proberen bij een bod dat je eigenlijk wel aanvaardbaar vindt. Mail iets in de trant van: 'Zullen we het verschil delen?' (tussen vraagprijs en bod)

 • Kijk weer bij de andere advertenties met een vergelijkbaar artikel en kijk of jouw bieder ook op andere advertenties heeft geboden en zo ja, hoeveel. Zo krijg je een beeld van hoe graag iemand iets wil hebben en hoeveel diegene ervoor wil betalen.

Tweedehands spullen aanschaffen

Tegelijkertijd kan het erg nuttig zijn op zoek te gaan naar tweedehands spullen wanneer je iets nodig hebt dat over het algemeen een langere levensduur dan gebruiksduur heeft. Net zoals jouw kind te groot is geworden voor zijn fiets, is er een ander kind dat ook toe is aan een groter model en zo schuift het allemaal lekker door. Voor een fractie van de nieuwprijs kun je je heel leuke dingen tweedehands aanschaffen. Het leuke is dat er vaak ook accessoires bij zitten waarvoor je anders extra zou betalen. Zo heb je dubbel voordeel.

1. Voor een zo laag mogelijke prijs

 • Ook bij kopen geldt: Doe onderzoek. Kijk bij verschillende advertenties wat de vraagprijs is en wat er zoal geboden wordt. Kijk bij weinig aanbod eventueel eerst landelijk om een beeld te krijgen.

 • Zoek daarna zoveel mogelijk bij jou in de buurt. Zo kun je het artikel zelf bekijken voor je het koopt.

 • Zelf afhalen (in de buurt) scheelt bezorgkosten en je loopt niet het risico dat je betaalt voor een artikel dat niet opgestuurd wordt.

 • Doe altijd een lager bod dan de vraagprijs, tenzij je het artikel metéén wilt hebben.

 • Ook als je niet via de website biedt, doe een lager bod via de telefoon of persoonlijk wanneer je gaat kijken.

 • Hou een maximale prijs in gedachten en ga daar niet boven.

2. Tactiek

 • Als je iets heel graag of heel snel wilt hebben, altijd bellen als dat mogelijk is. De verkopende partij is waarschijnlijk blij dat de koop snel en relatief gemakkelijk gesloten wordt. Bovendien kun je dan gemakkelijker polsen wat zijn of haar minumum prijs is of je biedt aan het hoogst geboden bedrag te betalen. Hierbij moet je dat natuurlijk niet zo noemen, maar eerst kijken wat dit bedrag is. 

 • Schroom niet om te mailen (of bellen) voor meer informatie. 

 • Het is niet erg als iets méér kost dan je oorspronkelijk in gedachten had, mits de kwaliteit ook beter is en/of wanneer je het weer gemakkelijk door kunt verkopen ( voor ongeveer dezelfde prijs, zie boven).  

Tot slot

Algemene tip

Wanneer je van plan bent veel te gaan bieden, kopen of verkopen op marktplaats.nl is het handig een login aan te maken en gebruik te maken van de mogelijkheid ingelogd te blijven op je pc tenzij je uitlogt. Dit scheelt je vooral bij het bieden een heleboel bevestigingsmailtjes en bij het plaatsen van een advertentie staan je gegevens al ingevuld.

Tot slot: Etiquette

Dit is niet noodzakelijk voor goede handel, maar het wordt er wel een stuk prettiger door.
 • Wees altijd vriendelijk

 • Ben attent. Mail of iets goed is aangekomen, zowel geld als goederen. Kom je later nog onderdelen tegen (een reservesleuteltje bijvoorbeeld), laat het dan weten en stuur het eventueel na.

 • Beantwoord altijd mailtjes van mensen die om informatie vragen.

 • Laat bij voorkeur aan je bieders weten dat je het artikel verkocht hebt en bedank hen voor hun interesse. (Ook hier komt copy-paste goed van pas.)

Reacties op dit artikel
Dries, 2009-03-19
( 0 )

Niet bepaald een openbaring !!!
Jan, 2009-05-15
( +2 )

Dries, is jou beroep soms azijnpisser??
Emfkruyssen, 2009-05-21
( +4 )

Hallo Famke,

Ik heb nog nooit iets gekocht of verkocht via marktplaats, maar er wel veel over gehoord.
Je hebt een (voor mij als leek) heel informatief en goed artikel geschreven.
Dank daarvoor. Ik zal het zeker nogmaals raadplegen. Vooral als ik ooit nog eens
gebruik van marktplaats ga maken.

Groetjes van
Leonore.
Stonetwisted, 2010-05-04
( +3 )

Stel je hebt twee dezelfde advertenties in twee verschillende categorieën.
Nu word er verschillende geboden op elk van de advertenties, is het nu mogelijk om die biedingen onderling toe te voegen aan elkaar.

ben benieuwd
Famke, 2010-05-04
( +2 )

Nee, volgens mij niet. Misschien wel als je betaald voor het plaatsen van dezelfde advertentie in dezelfde categorie, dat je dat dan kan aanvragen, maar volgens mij hebben ze daar de mogelijkheid niet voor bij het beheer van marktplaats. Je kunt het natuurlijk altijd aan ze voorleggen als uitbreiding van de service, onder het mom van het aantrekkelijker maken om het op die manier en legaal te doen.
Adriaan, 2013-03-16
( 0 )

Verkopers bieden vaak zelf onder een andere naam op hun eigen waren, om de prijs op te drijven, je weet echter nooit of dit een echte bieder is of de eigenaar van de spullen...
dus laat je niet te snel verleiden een (te) hoge prijs te betalen door een nepbieder
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl